четвер, 18 січня 2018 р.

ГУРТКОВІ ЦІКАВИНКИ

   З особливим настроєм відбуваються заняття у нашому гуртку «ЦІКАВА ЕТИМОЛОГІЯ», адже на них учні 5 – 6 класів дізнаються про походження назв багатьох речей, з якими вони стикаються у повсякденні. 

   Так, на занятті «Споконвічні назви речей домашнього вжитку» школярі мали змогу довідатися про етимологію назв одягу. Думаю, що про це дізнатися цікаво не тільки дітям. Скажімо, слово ш у б а арабського походження. Під час хрестових походів їх учасники – європейці – побачили на Сході багато нового і незвичного. З ними в Європу прийшов цілий ряд незнаних речей зі своїми назвами. Серед цих речей був і арабський одяг з довгими рукавами – д ж у б б а. Це слово, потрапляючи в різні європейські мови, змінювалося і до нас дійшло через німецьку як  ш у б а. У французькій мові слово д ж у б б а перетворилося в ж ю п   і через польську мову прийшло до нас у формі ю б к а.

   А чи знаєте ви, що слово к р а в а т к а прийшло до нас з французької мови через польську. Походить від французької назви хорватів – к р о а т и, які служили у найманих військах і носили на шиї хустинку.

  Одне слово, усі, хто відвідує заняття нашого гуртка «ЦІКАВА ЕТИМОЛОГІЯ», мають можливість розширити свій словниковий кругозір, збагатити свої знання про походження багатьох слів нашої мови.

   До слова, серед тих, хто найактивніший на гурткових заняттях, п’ятикласниця Ірина Дацюк, шестикласники Михайло Перванчук, Катерина Ліштван, Юлія Фурдись, Дмитро Семенюк, Анастасія Сироватка, Яна Паюк, Вікторія Пугач. Попереду – нові цікаві зустрічі з біографією слів.

М. В. СИДОРЧУК, 
учитель української мови та літератури,
керівник гуртка «Цікава етимологія»